Waarom na het MAS opnieuw naar de Grote Markt?
Joyce Foubert: “Wij hebben de vraag gekregen van de stad zelf om met ons evenement na 6 jaar terug naar de Grote Markt te verhuizen. Die vraag speelde al even, maar wij vonden het nu het gepaste moment. Dit jaar zal immers de 20e editie plaatsvinden. Verandering brengt ook wat meer schwung, en dat is ook wel eens leuk. Voor mijzelf wilde ik vorig jaar in mijn 1e jaar als organisatrice niets veranderen. Ik wilde niet meteen de grote borstel door het evenement halen. Maar ja, ik was toen al aan het brainstormen hoe of wat we zouden kunnen verbeteren, veranderen, aantrekkelijker en grootser maken.”
Wat verandert dat in de praktijk?
Joyce Foubert: “Redelijk wat. De datum blijft hetzelfde, de 2e woensdag na de Tour. Qua programma komt er een internationaal damescriterium bij. Dat is echter wel een gewoon criterium, niet achter de befaamde derny’s. De mannen zullen hun vertrouwelijke 2 dernyreeksen rijden, met daarbij een 1e reeks met enkele tussensprints en dan een finale met daarin nogmaals dezelfde tussensprints die voor een extra klassement zullen tellen. Het tijdstip van de wedstrijden kan ik nog niet definitief toelichten, daarover moet nog overlegd worden met de verschillende instanties. We hebben met de ‘Red Star Run’ nog een loopwedstrijd ook, vandaar.”
Waarom krijgen nu ook de vrouwen hun koers?
Joyce Foubert: “Zelf ben ik door mijn eigen achtergrond voorstander om het vrouwenwielrennen mee te nemen in de grote mannenwedstrijden. De stad vroeg mij een mooi programma samen te stellen, en ik dacht meteen aan een vrouwenwedstrijd. We moeten het vrouwenwielrennen promoten, want de vrouwen maken er altijd een mooie en attractieve wedstrijd van. Dat moet in Antwerpen ook het geval worden.”
Hoop je hiermee om een nieuw én groter publiek aan te spreken? Of speel je gewoon in op de trend dat het vrouwenwielrennen populairder wordt?
Joyce Foubert: “Ik ben er zeker van dat dit ook meer kijklustigen gaat trekken, het vrouwenwielrennen zit momenteel in de lift en er is veel opkomst voor een internationaal criterium. Net zoals bij de mannen zijn er ook jonge meiden die opkijken naar bijvoorbeeld Jolien D’Hoore of Chantal Blaak om eens met hen op de foto te kunnen. Als organisatrice vind ik dat we ook daarop moeten inspelen. Ook de komende jaren willen we de vrouwen trouwens een koers bieden.”
Worden de vrouwen ook evenveel betaald als de mannen of moeten ze eerst hun strepen nog verdienen?
Joyce Foubert: “Evenveel als de mannen is een beetje te hoog gegrepen, denk ik. Het is niet zo dat de wereldkampioen bij de vrouwen Chantal Blaak evenveel krijgt als de wereldkampioen bij de mannen Peter Sagan, jammer genoeg. We hebben al contact gehad met Cycling Service – het bureau dat voor de contracten van renners en rensters zorgt – om een eerlijke begroting op te maken waarmee wij rekening moeten houden om een aantal grote ‘vrouwelijke’ toppers te kunnen strikken. En ik vind persoonlijk dat er al rensters zijn die er mooi hun boterham mee kunnen verdienen. Op dat vlak is de koers de laatste jaren al mooi gegroeid. Ze krijgen van mij een eerlijke prijs die het management met mij zal afspreken en dat bedrag zal ik met alle plezier betalen. Hopelijk komen de rensters dan ook met alle plezier fietsen op ons evenement. Ik kan hen garanderen dat ze in primetime mogen rijden.”
Welke rensters mogen we straks aan de start verwachten?
Joyce Foubert: “Zoals ik al eerder zei, denk ik meteen aan de Belgische toprenster Jolien D’Hoore en ook aan de Nederlandse wereldkampioene Chantal Blaak. Maar ik wil het wel graag zo breed mogelijk houden, dus weg, veld, mountainbike en piste samenbrengen in 1 criterium. De top van deze 4 werelden samen zal voor een zéér attractieve koers zorgen. En het werkt ook wel verruimend, vind ik. Ik kijk er alvast naar uit, diep vanbinnen kriebelt het zelfs om ook mee te fietsen.” (lacht)
Foto's: Jurgen Smitt
Interview: Yves Brokken van Wielerverhaal.com